Președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat miercuri, la B1TV, că obiectivul asumat de partidul său este acela de refacere a coaliției de guvernare care să funcționeze pe baza unor obiective foarte clar delimitate, astfel încât reformele asumate să fie realizate și nu pe baza unor obiective de partid.
„Obiectivul nostru este să facem o coaliție care să funcționeze pe baza unor obiective clare și a unui program de guvernare clar. Evident că dacă vom renegocia reconstituirea coaliției ne vom uita atent și la aceste obiective. Am văzut că domnul Cîtu vorbea de un Guvern în jurul PNL, eu cred că ar trebuie să fie în jurul unor obiective de guvernare, nu în jurul unui partid”, a declarat Dacian Cioloș.
„Noi am propus de o săptămână soluții. Va trebui cât mai repede viitorul guvern să pregătească bugetul pe 2022”, a spus Cioloș.
Întrebat ce ar face USR dacă Iohannis ar propune un premier independent, care să nu fie nici din USR, nici din PNL, Cioloș consideră că o astfel de propunere trebuie să fie susținut de o majoritate, însă acest lucru pare puțin probabil, după declarațiile celor de la PNL care își doresc un premier care să își asume politic niște măsuri.
„Un premier independent trebuie să aibă în spate o majoritate și trebuie văzut ce fel de premier ar propune, cu cine vrea să constituie o majoritate și în jurul căror obiective de guvernare. Sigur, putem discuta, e și asta o variantă. Nu văd de ce ar propune un premier independent atât timp cât guvernul e politic. Eu am înțeles de la colegii liberali că și ei consideră că e nevoie de un premier care să-și asume politic niște măsuri. Obiectivul e să avem un premier care să poată gestiona un guvern de coaliție, nu un guvern al unui partid”, a afirmat liderul USR PLUS.
Marţi, miniştri propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi, cu excepţia ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, primind avize negative. Drulă a primit aviz favorabil din eroare procedurală, după ce în comisii nu s-au întrunit voturile necesare pentru un aviz nefavorabil.
Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoare au votat doar 88 de parlamentari. Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi.